Şəkərli diabetin uzunmüddətli təsirləri - benfotiamin və alfa-lipoik turşusunun diabetik polinevropatiyaya necə təsir göstərir

Şəkərli diabet zamanı qlükozanın qandan bədən hüceyrələrinə absorbsiyası pozulur. Bədənin hər bir hüceyrəsinə qlükoza absorbsiyasının açarı insulindir. Bu açar olmadan, kilid, demək olar ki, bağlı qalır və buna görə də qan şəkər səviyyəsi yüksək olaraq qalır. Şəkərli diabet növündən asılı olaraq, ya mədəaltı vəzin insulin istehsal edə bilməməsinə görə insulinin tam çatışmazlığı (1-ci növ) olur, ya da vəziyyət 2-ci növ, yəni qazanılmış diabet (şəkərli diabet) adlanır. Bu hallarda insulin müqavimətinin bir neçə səbəbi və müxtəlif kombinasiyaları var, hiperinsulinizm, insulinin nisbi çatışmazlığı və mədəaltı vəz ifrazı pozuntuları mümkündür. Əks-tədbirlər görülməyənə qədər, nəticə həmişə eynidır: qan və sidikdə daha yüksək şəkər səviyyəsi.

MÖVZUNUN XÜLASƏSİ

Şəkərli diabet xəstəliyinin uzunmüddətli nəticələrinə görə daim yüksək qan şəkər səviyyəsi məsuliyyət daşıyır

Qanda şəkərin səviyyəsinin uzun müddət yüksək olması şəkərli diabet ilə əlaqədar tipik xəstəliklərə və zamanla ciddi uzunmüddətli diabet zədələnməsinə gətirib çıxarır. Onlara diabetik polinevropatiya, sensor duyğular (müq. ayaqlarda diabetik nevropatiya), hərəkət və orqanlara nəzarətə görə cavabdeh ola bilən bir neçə periferik sinirin ölməsi daxildir. Şəkərli diabet ilə əlaqədar digər xəstəliklər fərdi əzaların itirilməsinə (diabetik ayaq) və ya, məsələn, infarkt və iflic, böyrək çatışmazlığı və görmə itkisi kimi ateroskleroz nəticələri ilə özünü büruzə verə bilər. Bu məqalədə, siz şəkərli diabetin uzun müddətli zədələnməsinə nəyin səbəb olduğunu və benfotiamin və alfa-lipoik turşusu biofaktorlarının vaxtında məqsədyönlü şəkildə qəbul edilməsi ilə qarşısını almağın necə mümkün ola biləcəyini öyrənəcəksiniz.

Şəkərli diabetin uzunmüddətli nəticələrinin qarşısını almaq üçün qan şəkərinin səviyyəsi nəzarət altında saxlanılmalıdır

Çox vaxt gizli inkişaf edən şəkərli diabet xəstəliyi gec aşkarlanarsa və ya diaqnozu qoyulmuş şəkərli diabet xəstənin qan şəkər səviyyəsini idarə etməkdə çətinlik çəkərsə, qan şəkər səviyyəsi daim yüksək səviyyədə ola bilər. Qan şəkəri və onun müxtəlif deqradasiyası və aralıq məhsulları hüceyrələrə zərər verir. Alınan şəkər spirtləri, məsələn, sinirləri zədələyir. AGE (gücləndirilmiş qlikasiyanın son məhsulları) adlandırılan şəkərləşmiş zülallar və/və ya lipidlər bir çox yollarla saxlanılır, toplanır və sərbəst oksigen radikalları qan damarlarına zərər vuran oksidləşdirici stressə səbəb olur. Nəticələri ateroskleroz, tromboz və bədənin təsirə məruz qalmış sahələrin fəaliyyəti kəsilənə qədər əhəmiyyətli sinirlərin və orqanların qeyri-kafi təchizatıdır.

Diabetes Spätfolgen Zucker

Diabetik polinevropatiya - sinirlər sıradan çıxdıqda baş verir

Qan damarlarının zədələndikdə, sinir ucları artıq kifayət qədər oksigen və biofaktorlarla təchiz edilmir. Bundan əlavə, sinirlərə birbaşa şəkər spirtləri təsir göstərə bilər. Periferik sinir növləri - sensor və motordan vegetativ sinirlərə qədər - risk altındadır, buna görə də beyin və onurğa beyni (mərkəzi sinir sistemi) təsirə məruz qalmır. Bir neçə sinir təsirə məruz qaldıqda, bu, polinevropatiya adlanır. Yalnız müəyyən periferik sinirlər, məsələn, əzalarda, təsirə məruz qaldıqda, bu, diabetik nevropatiya, polinevropatiyanın sələfi adlanır, lakin keçidlər axan olur. Sensor sinirləri funksional olaraq zədələnirsə, bədənin müəyyən hissələrində, xüsusilə də ayaqlarda toxunma, ağrı və temperatur hissinin itməsi və ya anormal hisslər kimi simptomlar baş verə bilər. Nəticə: heç bir xarici stimulu olmayan iynəli sancma, yanma, keyimə və ya ağrı kimi sensor pozuntular. Hərəkət sinirləri zədələnərsə, iflic simptomları baş verir. Vegetativ sinirlər bizim orqanizmimizdə şüursuz proseslərə nəzarət edir və zədələnmənin nəticələri sidik kisəsinə pis nəzarət, kişilərdə cinsi disfunksiya və ya tərin ifrazının pozulması ola bilər. Çox vaxt diabetik polinevropatiya ilk olaraq gövdədən (yəni ayaqlardan) uzaq sahələrə təsir edir. Bəzən diabet polinevropatiyanın yeganə mümkün səbəbkarı olmur - həddindən artıq spirtli içki istehlakı, bəzi autoimmun xəstəliklər və ya B12 vitamininin çatışmazlığının daxil olduğu digər amillər də, mühüm sinir funksional zədələnməsinə gətirib çıxara bilər.

Polinevropatiya kimi uzunmüddətli şəkərli diabet təsirlərinin qarşısını necə ala və ya müalicə edə bilərəm?

Şəkərli diabet zamanı uzun müddət asimptomatik olmaq olar. Lakin qan şəkər səviyyəsini daim məqbul səviyyədə saxlanıla bilməsi üçün şəkərli diabeti erkən mərhələdə aşkarlamaq çox vacibdir. Buna nail olmaq üçün xəstə intizamlı olmalıdır, çünki ümumiyyətlə, həyat tərzinin tənzimlənməsi tələb olunur. Qan şəkər səviyyəsinin müntəzəm nəzarət edilməli və idarə edilməli olduğu faktından başqa, bir çox şəkərli diabet xəstələri nə yediklərinə nəzarət etməli, siqareti və alkoqolu dayandırmalı və əvəzinə hərəkət etməyə başlamalıdırlar. Xüsusilə 2-ci növ şəkərli diabet zamanı, sağlam pəhriz son nəticədə qan şəkər səviyyəsinə təsir etmək üçün mühüm amildir. Lakin, 1-ci növ şəkərli diabeti olan xəstələri insulinin yanlış dozasına və qan şəkər səviyyəsinin təhlükəli tərəddüdlərinə yol verməmək üçün nə qədər karbohidrat yediklərinə dəqiq nəzarət etməlidirlər. Benfotiamin kimi müəyyən biofaktorların və ya alfa-lipoik turşusu kimi dərmanların qəbulu da diabetik polinevropatiya kimi müəyyən uzunmüddətli təsirlərin xüsusi olaraq qarşısının alınmasına kömək edə bilər.

Bu, benfotiaminin şəkərli diabetin uzunmüddətli təsirlərində oynadığı roldur

Həmçinin tiamin kimi tanınan B1 vitamini şəkərli diabetin, xüsusilə diabetik polinevropatiyanın  uzunmüddətli təsirlərində mühüm rol oynayır. Tiamin biofaktorunun çatışmazlığı olarsa, karbohidrat mübadiləsi normal fəaliyyətini dayandırır, balanslaşdırılmamış olur və şəkər mübadiləsinin zərərli dağılma məhsulları, AGElər yığılmağa başlayır. Sinir funksiyasına müdaxilə edərək, onlar diabetik polinevropatiyanın yaranmasına və inkişafına kömək edirlər. Yaxşı tənzimlənmiş tiamin tarazlığı qlükozanın müəyyən metabolik yollarının dəstəklənməsi vasitəsilə onların istehsalını azaldaraq qanda dövr edən AGEləri tənzimləməyə kömək edir və bunun nəticəsində normal sinir funksiyası fayda görür. Kimsə indi öz B1 vitamin balansını xüsusi olaraq tənzimləmək istəsə, tiamin törəmələrinin qəbulu tövsiyə ediləcəkdir. Müxtəlif tibbi tədqiqatlar zərərli məhsulların yağda həll olan benfotiaminin, B1 vitamininin sələfinin, zərərli şəkər dağılma məhsullarının formalaşmasının qarşısını almaq üçün orqanizm tərəfindən yaxşı sovrula biləcəyini göstərmişdir. Bad Kissingen Universitetində aparılan tədqiqat göstərmişdir ki, sinir ağrılarını azaltmaq və onların sensor sinir funksiyalarını yaxşılaşdırmaq üçün benfotiamin qəbul edən subyektlər titrəmə kimi incə sensor stimullarını zərərsiz dərman qəbul edən qrup ilə müqayisədə əvvəlkindən daha yaxşı qavraya bildilər.

B vitamini ilə şüurlu pəhrizin köməyi ilə polinevropatiyanın qarşısının alınması

Əgər siz diabetik xəstə kimi polinevropatiya riski qrupuna aidsinizsə, onda B vitamininə əsaslanan pəhrizə riayət etmək tövsiyə edilir. Yüksək miqdarda tiaminin olduğu məhsullar yulaf və tam taxıllı çörək kimi tam taxıl məhsullarıdır. Biofaktor əsasən müxtəlif mədəni taxılların kənar qatlarında olur. Buna görə də, "boş" ağ un məhsullardan hər zaman qaçın. Bundan əlavə, günəbaxan tumları və noxud kimi paxlalılarda bir çox digər qiymətli maddələr ilə yanaşı, çoxlu B1 vitamini var. Həmçinin donuz əti və kambala və ya tuna kimi balıqlarda və bəzi digər qidalarda yüksək miqdarda B1 vitamini olur.

Diabetes Spätfolgen Ernährung

Əgər artıq biofaktor çatışmazlığı varsa (məsələn, B1 vitamininin), yalnız düzgün qidalarla qidalanaraq onu yenidən tarazlaşdırmaq çətindir. Xüsusilə müxtəlif səbəblərə görə – gündəlik gərgin işlərə görə və ya qocalar evində və ya baxım evində yaşadıqlarına və öz menyularına az nəzarət etdiklərinə görə - balanslaşdırılmış pəhrizə riayət edə bilməyən insanlar əhəmiyyətli benfotiamin  (B1 vitamini) biofaktorunun kifayət qədər miqdarının alınmasından çəkinməməlidirlər. Bu hallarda, çatışmazlığın ciddi nəticələrinin qarşısını almaq üçün xüsusi olaraq əlavə benfotiamin qəbul etmək faydalı ola bilər.

Sərbəst radikalları birləşdirir - diabetin uzunmüddətli təsirləri zamanı antioksidant alfa-lipoik turşusu

Alfa-lipoik turşusu vitamin deyil, təbii şəkildə orqanizmdə istehsal olunan suda və yağda həll olunan kükürdlü yağ turşusudur. O, bədənimizin həyatda qalmaq üçün asılı olduğu hər bir hüceyrənin mitoxondrial enerjisinin istehsalında iştirak edir. Bundan əlavə, lipoik turşusu yalnız müxtəlif sərbəst radikalları deyil, ağır metalları da birləşdirə bilən effektiv bir antioksidandır və bununla da bədənin detoksikasiyasına kömək edir. Bundan əlavə, o, C vitamini, E vitamini və koenzim Q10 kimi digər antioksidantları yenidən antioksidant funksiyasını yerinə yetirə bilmələri üçün balansı bərpa etmək məqsədilə yenidən yarada bilər. Alfa-lipoik turşusu həm yağlarda, həm də suda həll olduğundan, bədənin bütün hüceyrələrinə və mayelərinə nüfuz edə bilər və hətta təsirini həyata keçirmək üçün qan-beyin maneəsindən keçə bilər.

woerwagpharma-diabetische-spaetfolgen

Alfa lipoik turşusu və diabetik polinevropatiya

2008-ci ilin tədqiqatı göstərmişdir ki, alfa-lipoik turşusu ilə qısamüddətli müalicə polinevropatiyanın simptomlarını yüngülləşdirə bilər. NATHAN II adlanan tədqiqat, nevroloji tədqiqatın bir hissəsi olaraq, məsələn, 4 ildən sonra sinir funksiyasında təkmilləşmələri və alfa lipoik turşusu qrupunda bəzi nevropatik simptomların olduğunu göstərmişdir. Onların güclü antioksidant və iltihaba qarşı təsiri zədələyici oksigen radikallarının birləşməsinə kömək edir və bununla da qan axınına və sinirlərə yükü azaldır. Bu da ateroskleroz kimi qan damarlarının zədələnməsinin təhlükəli təsirlərinin və bunun nəticəsi olaraq infarkt və iflic riskinin azalmasına kömək edir. Polinevropatiyada aktiv tərkib hissəsi həm simptomatik olaraq (yəni, ağrı və paresteziya simptomlarını aradan qaldırmaq üçün) və patogenetik (yəni xəstəliyin inkişafını dayandırmaq üçün) istifadə edilə bilər.

Alfa-lipoik turşusu qəbul edərkən şəkərli diabet xəstələri buna diqqət yetirməlidirlər

Alfa-lipoik turşusu həmçinin hüceyrə tərəfindən qlükozanın udulmasına müsbət təsir göstərir və beləliklə, insulinin lazımi dozasında dəyişikliklərə gətirib çıxarır. Beləliklə, alfa lipoik turşusunu qəbul etmək niyyətindəsinizsə, qəbul etdiyiniz insulini düzgün dozalara ayıra bilməyiniz üçün mütləq həkiminizlə məsləhətləşməlisiniz. Müxtəlif məhsullarda həmçinin alfa-lipoik turşusu olur - mitokondriyada yüksək konsentrasiyasına görə, buna, daha çox ət məhsullarında və qaraciyər, ürək və böyrək kimi içalatda rast gəlinir. Brokoli, pomidor və ya ispanaq kimi bəzi tərəvəz növləri alfa-lipoik turşusunun izlərini ehtiva edir. Niyyət kəskin vəziyyətlərdə fəal tərkib hissəsini seçim əsasında təmin etməkdirsə, şüurlu pəhriz artıq kifayət olmur. Bu hallarda həkiminizlə məsləhətləşin.

© 2016 Wörwag Pharma GmbH & Co. KG - www.woerwagpharma.az saytında şəxsi sağlamlıq haqqında verilmiş məlumat dairəsi yalnız məlumat üçündür və heç bir şəkildə lisenziyalaşdırılmış həkim tərəfindən şəxsi məsləhət, müayinə və ya diaqnozu əvəz etmir. Www.woerwagpharma.az saytında olan məzmun diaqnoz qoymaq və/və ya dərmanları müstəqil qəbul etmək üçün istifadə edilə bilməz və edilməməlidir. Həmçinin məsuliyyətin istisna olunmasına və imic hüquqlarına dair göstərişlərimizə diqqət edin.

Read more